Smörstekt torsk med senapspicklade betor och yoghurt
4 portioner
30-40 min
Fräscha, mjuka och härliga smaker och komponenter, kompletterar varann och gör detta till en fantastisk god, fräsch och härligrätt. Passar utmärkt till både vardag och fest.
Ingredienser
- 600 g torskfilé Fiskano, tinade
- 700 g betor (röd-, gul- eller polkabetor)
- 3 msk senapsfrön (gula eller bruna)
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1 dl strösocker till betorna + 1 nypa till fisken
- 1 dl vatten
- 1/2 tsk salt till rimning + salt till smaksättning
- 1 dl rapsolja till senapslagen + 2 msk till stekning
- 2 dl grekisk yoghurt (10% fetthalt)
- Nymalen svartpeppar
- 1 dl plockade färska örter (t ex dill, basilika, persilja eller timjan

Gör så här
1.
Koka betorna med skalet kvar i lättsaltat vatten i cirka 30-40 minuter tills de är mjuka rakt igenom.
2.
Koka upp senapsfrön, vinäger, socker och vatten till en lag. Låt svalna och blanda med rapsolja.
3.
Skär fisken i portionsbitar och strö över salt och en nypa socker och snabbrimma i cirka 20 minuter.
4.
Häll av och skölj betorna hastigt under kallt vatten så de svalnar. Dra av skalet och dela i klyftor. Marinera betorna med senapsfrölagen (spara lite av lagen till servering) och smaksätt med salt och peppar.
5.
Torka av överflödig vätska på fisken. Stek fisken i olja och smör i cirka 3-4 minuter på varje sida, den ska ha en innertemperatur på cirka 50 grader när den är klar.
6.
Servera fisken tillsammans med betorna och grekisk yoghurt. Ringla över lite av senapsfrölagen och strössla över färska örter.

