Smörstekt torsk med senapspicklade betor och yoghurt

(4/5)

4 portioner

30-40 min

Fräscha, mjuka och härliga smaker och komponenter, kompletterar varann och gör detta till en fantastisk god, fräsch och härligrätt. Passar utmärkt till både vardag och fest.

Ingredienser

  • 600 g torskfilé Fiskano, tinade
  • 700 g betor (röd-, gul- eller polkabetor)
  • 3 msk senapsfrön (gula eller bruna)
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker till betorna + 1 nypa till fisken
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt till rimning + salt till smaksättning
  • 1 dl rapsolja till senapslagen + 2 msk till stekning
  • 2 dl grekisk yoghurt (10% fetthalt)
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 dl plockade färska örter (t ex dill, basilika, persilja eller timjan

Gör så här

L

1.

Koka betorna med skalet kvar i lättsaltat vatten i cirka 30-40 minuter tills de är mjuka rakt igenom.

L

2.

Koka upp senapsfrön, vinäger, socker och vatten till en lag. Låt svalna och blanda med rapsolja.

L

3.

Skär fisken i portionsbitar och strö över salt och en nypa socker och snabbrimma i cirka 20 minuter.

L

4.

Häll av och skölj betorna hastigt under kallt vatten så de svalnar. Dra av skalet och dela i klyftor. Marinera betorna med senapsfrölagen (spara lite av lagen till servering) och smaksätt med salt och peppar.

L

5.

Torka av överflödig vätska på fisken. Stek fisken i olja och smör i cirka 3-4 minuter på varje sida, den ska ha en innertemperatur på cirka 50 grader när den är klar.

L

6.

Servera fisken tillsammans med betorna och grekisk yoghurt. Ringla över lite av senapsfrölagen och strössla över färska örter.

Varför tycker 9 av 10 att de smakar bättre än färskt?